Artikel, psikologi

Emosi Dasar Dalam Diri Kita

Aku suka film, terutama film kartun disney. Karena hampir semua film kartun disney punya makna yang dalam dalam film-filmnya. Salah satunya “Inside Out”. Pasti uda liat dong film yang satu ini?

Wah kalau belum, wajib nonton deh hehehe. Sedikit review aja, film ini bercerita tentang bagaimana konflik yang terjadi dalam diri Riley, gadis muda yang merupakan tokoh utama film ini. Banyak hal atau ilmu di psikologi, yang tergambarkan di film ini. Mulai dari long-term memory & short-term memory, anchor dll. Nah kalau di film itu diceritakan ada 5 emosi yang ada pada diri seseorang. Tapi benar gak sih cuma ada 5 emosi itu pada diri kita?

Nah kebetulan kemarin sempat dapat sharing dari mas Danton (a.k.a My Boss) terkait emosi dasar manusia, yang katanya ada 6 menurut beberapa ahli. Yuk liat gambar berikut dan kita kenali emosi dasar yang ada dalam diri kita.

emotions_4

  1. Happy merupakan perasaan gembira dan bahagia, dimana kita mengalaminya ketika semua kebutuhan kita tercukupi atau kita merasa semua berjalan dengan baik. Perasaan optimis biasanya muncul karena happy berikut dan kadang kita jadi lebih terbuka.
  2. Sad merupakan gambaran perasaan ketika kita kehilangan sesuatu, entah itu orang yang kita sayangi, kesempatan yang berlalu atau sesuatu hal lain. Kita bisa merasakan sesuatu yang berat di dada kita dan rasanya ingin menangis. Something like that lah.
  3. Angry merupakan perasaan dimana batas-batas tertentu atau komitmen telah dilanggar. Semisal orang lain mengatakan yang tidak benar tentang keluarga anda, diselingkuhi orang yang anda sayangi, ditipu rekan bisnis atau mengalami ketidakadilan.
  4. Excited merupakan perasaan dimana kita akan mendapatkan sesuatu yang baik. Seperti perasaan kita saat akan menyambut natal, dimana energi kita akan meluap-luap bahkan sampai kita merasakan nervous.
  5. Scared adalah perasaan dimana kita merasa bahaya. Entah itu bahaya fisik atau bahaya akan berakhirnya sebuah hubungan. Galau termasuk dalam emosi ini.
  6. Tender adalah emosi yang membuat manusia itu sebagai makhluk sosial. Dimana perasaan ini melibatkan hubungan yang mendalam dengan orang lain. Kita akan merasakan ketenangan dan kelembutan ketika berada dengan seseorang yang kita sayangi. Atau merasa down ketika orang yang kita sayangi sedang sakit. Berdasarkan pengalaman, pada emosi ini menangis sangat sering terjadi.

Nah itu, 6 emosi dasar yang ada dalam diri kita. Kadang kita perlu iri pada anak kecil, bagaimana mereka bisa jujur dan melepaskan emosi mereka secara utuh. Contoh ketika mereka happy, mereka akan tertawa hingga terbahak-bahak dan sementara orang dewasa akan bertanya “kenapa gitu aja kok ketawanya kenceng banget?”. Bahkan orang dewasa malah membatasi ekspresi emosi mereka dengan “jangan ketawa keras-keras”. Hal itu juga terjadi saat anak kecil sedih.

Mungkin karena tingkat kedewasaan, pengalaman, pengendalian diri dan faktor-faktor lain yang kadang membuat kita sebagai orang dewasa gak bisa mengungkapkan emosi kita secara penuh. Aku pun seperti itu, so gak bisa jawab pastinya kenapa 🙂

Share This!!

50 Comments to “Emosi Dasar Dalam Diri Kita”

  1. Pingback: KIU

  2. Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Cheers!

  3. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  4. Hey there! Do you know if they make any plugins to
    help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
    I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
    Appreciate it!

  5. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried
    about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress content into it?
    Any help would be really appreciated!

  6. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

  7. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  8. Some really superb posts on this site, thank you for contribution. “I finally know what distinguishes man from other beasts financial worries. – Journals” by Jules Renard.

  9. Great website you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the
    same topics discussed here? I’d really like to be a part of online
    community where I can get feedback from other knowledgeable people that
    share the same interest. If you have any suggestions, please
    let me know. Thanks!

  10. I’ve learn several just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to create one of these wonderful informative site.

  11. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never
    found any interesting article like yours. It’s pretty worth
    enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the
    web will be much more useful than ever before.

  12. I have to show my thanks to the writer for bailing me out of this matter. Because of researching through the internet and coming across tips which are not beneficial, I assumed my entire life was well over. Living without the approaches to the problems you’ve solved through your article content is a serious case, and ones that would have badly damaged my career if I had not noticed your web page. Your own personal skills and kindness in playing with all areas was very helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. I’m able to now look forward to my future. Thanks very much for the expert and amazing guide. I will not think twice to endorse your web sites to any individual who needs direction about this matter.

  13. Desires complete improve your personal life.
    You aren’t also have composed straight down. References container for when you finally become strategy
    to gown to get her compassion. Really do the mass involving classes, then a
    ton regarding declining returns.

  14. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this
    fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding
    your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates
    and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

  15. Superb blog! Do you have any tips for aspiring
    writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost
    on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or
    go for a paid option? There are so many options out there
    that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations?
    Thank you!

  16. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will
    revisit yet again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you
    be rich and continue to help other people.

  17. hello!,I really like your writing very so much! proportion we be in contact extra approximately your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. Maybe that is you! Looking forward to see you.

  18. Hi! This is my first comment here so I just wanted
    to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your posts.
    Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
    Thanks for your time!

  19. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  20. The next time I read a blog, Hopefully it doesnt fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you would have something useful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could fix if you werent too busy searching for attention.

  21. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  22. I simply could not go away your web site before suggesting that I extremely loved the usual info an individual supply to your guests? Is gonna be again frequently in order to check up on new posts.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Show Buttons
Hide Buttons